مجال مطالعه، فکر و بحثهای علمی
آیت الله مصباح یزدی:
متأسفانه از وقتی که مردم با وسائل جدید مانند کامپیوتر، تلویزیون و... سروکار پیدا کردهاند، دیگر کمتر مجالی برای مطالعه، فکر، یا شرکت در جلسات و بحثهای علمی پیدا میکنند! درحالی که باید دنبال این باشید که خودتان جلسات مذهبی داشته باشید و مطالعه و مباحثه داشته باشید. حساب کنید که خودتان و دوستانتان در سال چند صفحه از کتابهای مقام معظم رهبری یا شهید مطهری را مطالعه میکنید؟ بعضی جوانها حاضرند تا نیمههای شب پای اینترنت، کامپیوتر، یا تلویزیون بنشینند، ولی حاضر نیستند یک صفحه قرآن بخوانند. نتیجه این روند چه خواهد شد؟
زمانی شهید بهشتی با طلبههای مدرسه حقانی جلسه داشتند. در این جلسات، طلاب باید گزارش میدادند که در یک هفته، چه روزهایی، چه مقدار مطالعه کردهاند. همه باید یادداشت میکردند و تحویل میدادند، و مشخص میشد مثلاً فلانی در این هفته شش دقیقه کم کار کرده است! این قدر جدی بود و به همین خاطر کار پیش میرفت. مهمترین مسأله مدیریت جدی جلسه است.
چنین طرحی مصداق «مذاکره علم» است که در احادیث بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. از جمله در حدیث ابوذر که پیامبر اکرم (صلیا...علیهوآله) به او فرمودهاند: «یا اباذر جلوس ساعةٍ عند مذاکرة العلم احبّ الی الله تعالی من قرائة القرآن کلّه اثنی عشر الف مرّة». نمیفرماید درس بخوانید، بلکه میفرماید در جایی که بحث علمی میشود، آنجا بنشینید، که یک ساعت نشستن در جایی که بحث علمی میشود، یکی از ثمراتش این است که از دوازده هزار ختم قرآن ثوابش بیشتر است. در دنباله روایت نیز اضافه میفرماید که از چقدر تشییع جنازه، عیادت مریض، انفاق و... هم ثوابش بیشتر است.
- ۹۵/۰۳/۱۹